Kavicskép elemzés

Egy különleges kavicskép rendelés

Egy különleges kérésnek tettem eleget, amikor elvállaltam ezt a kavicskép rendelést. Van ebben a képben humor, de van benne nagyon sokat mondó komolyság is. A képnek az „Elköteleződés és szabadság” címet adtam.

Mit mondhat egy extrém kavicskép?

 

A Megrendelő azt kérte, hogy jelenítsem meg a képen a vőlegényt egy cabrioban, miközben a menyasszony paplanernyőzik. (Exttém sport - extrém kavicskép...) A vőlegény tartja a paplanernyő zsinórját, kifejezve, hogy összekötötték az életüket, de nem megkötni akarják egymást…

 

Miért vállaltam el a kavicskép készítést?

 

…Miért vállaltam el, amikor első hallásra nehéznek tűnt a téma? Azért, mert tudtam vele azonosulni. Vegyük akkor sorra a kavicskép összes apró részletét! A menyasszony valódi hobbija a paplanernyőzés. Szereti, ahogy szabadon repíti a légáramlat, élvezi, hogy befoghatja ernyője alá a szél erejét. Ez szimbolizálja a jó és tiszta értelemben vett szabadságot, amire minden ember teremtve van. Az elköteleződés is szabad elhatározás. A leggyönyörűbb látszólagos ellentmondás: az elköteleződés nemhogy gátolná a szabadságot, hanem kiteljesíti azáltal, hogy a házasság nem egyetlen IGEN, hanem naponta, szabadon kimondott ezer és ezer igen – a másik emberre. Ha nem így van, nem így lenne, alapjaiban inogna.

A kavicskép következő részlete a paplanernyő zsinórja, amit a vőlegény tart. Ha jobban megnézzük, látjuk, hogy a menyasszony – úgy, mint a vőlegény – , szabadon, a kezével fogja a zsinór másik végét. „Megkötést” egyik oldalon sem látunk, csak szabad átfogását ennek a szimbolikus zsinórnak. Ez a lényeg. Élj úgy, hogy minden nap akarja megfogni a társad a zsinór másik végét. Oh, persze ez nem jelenti azt, hogy mindig minden tökéletes lesz, és soha nem merül fel, hogy elengedd. Van egy gyönyörű esküvői szöveg. Megengeditek, hogy idézzem? „Hajlandó vagy-e odaadni magad, átnyújtva keserves változásokra és változtatásokra, étekül és társul, próbakőül és párnául, örömül és bánatul, gyógyszerül és mankóul, jövőül és jelenül egy közös vállalkozásnak, amely kimenetelét tekintve bizonytalan? Hajlandó vagy-e fölülmúlni magad mindazzal, ami a másiknak fontos? Hajlandó vagy-e keresztedként hordozni a másikat, és elviselni, hogy – minden igyekezeted ellenére – te is keresztje légy neki? Ha igen, van fogalmad arról, mi a szeretet. Tudásod csak évtizedek múlva lesz róla.” 

Azért csak törekedjünk, hogy jó legyen a társaságunkban élni... ;)

 

A kavicskép további részletei

Az kavicsképen az autóra kötött konzervdobozok szimbolizálják a humort, ami kell az élethez. Aki tud szereti, tud dolgozni, és tud nevetni (önirónia) – az a lelkileg egészséges ember. Ne vegyük már magunkat annyira komolyan! Minél görcsösebben akarunk – annál kevesebbet érünk el. Nevetni a bakikon, elsősorban saját magunkon, majd együtt, az egészen…ez is egyfajta szabadság. Ezen a kavicsképen minden arról szól, hogy a szabadság és az elköteleződés gyökere ugyanaz…

 

Különleges kavicsok, és tengerüveg a képen…

 

A menyasszony fátyla egy olyan tengerüvegből van, amit nagyon régóta rakosgatok, hogy méltó helyét megtalálja. Gyönyörű, ívelt üvegdarab, melyet a sós víz csiszolt ilyen „porcukrosan” opálosra. Az íve pont olyan, mintha belekapna a fátyolba a szél.

Különleges kavics a cabriohoz felhasznált szögletes kő is. Nagyon ritka az ilyen szép, párhozamos oldalú kavics. Ebből lett a tökéletes cabrio. :-) 

További kellemes elidőzést a kép további részletein! Hagyom, hogy a többi apróságot te fedezd fel! Köszönöm, hogy ismét velem tartotttál! Ha tetszett, megoszthatod a facebookon.

Kérdéseiteket, megrendeléseiteket az alábbi email-címre várom: kavicsmuvesz@gmail.com

A választ feltétlenül nézzétek meg a SPAM mappában is!