Különleges alkalmakra választott kavicsképek

Pedagógus búcsúztató, kollega-búcsúztató, nyugdíjba vonulás, közös ajándék a főnöknek, kerek évfordulók, és még sorolhatnám… biztos, hogy csak szigorúan „témába vágó” kavicsképek a leg-ideálisabbak?

Kavicskép és jeles alkalmak

Már régóta készülök, hogy erről a témáról is szóljak. A hála kifejezése, a „nagybetűs” ünnepek mindig arra sarkallnak, hogy valami tárgyi emlékkel is meglepjük az érintettet. Valami különlegessel, valami emlékezetessel, mint például a kavicskép. A nagy kérdés csak az, hogy mi legyen a kavicsképen?

Különleges ajándékötlet munkahelyi búcsúztatóra

Vegyük tehát először a munkahelyi búcsúztatót. Aki munkahelyet vált, vagy nyugdíjba vonul, egy újszerű életforma szerint folytatja útját. Az első gondolat a legtöbbször az, hogy „adjunk neki valami olyan ajándékot, amelyről mindig erre a munkahelyre fog emlékezni”. Néhány példát említek: a pedagógus tanítson a kavicsképen, a kertész kertészkedjen, a fodrász hajat szárítson. Vannak helyzetek, amikor ez egy jó megoldás, és megállja a helyét „különleges ajándékötlet” kategóriában. Viszont érdemes tovább gondolni, puhatolni, hogy az illetőnek milyen tervei vannak a jövőre nézve, esetleg nem örülne-e jobban egy olyan témájú kavicsképnek, ami életének más területéről szól, mint a munka? Pl. A legjobb, legnagyszerűbb pedagógus is érezhet kiégést. Elképzelhetőnek tartom, hogy sokkal szívesebben gyönyörködik egy „függetlenebb témájú” kavicsképben, mint abban, hogy ő a pedagógus szerepkörben van még a képen is… (mikor pihenni járna haza, vagy lépne nyugdíjba).

Végül is milyen kavicskép a jó választás?

A fentiekkel nem zárom ki a lehetőséget, hogy jó lehet szakmába, témába vágó kép. De mindenképpen érdemes elidőzni döntés előtt, a lehetőségeket számba véve. Van olyan, hogy valaki annyira szereti a munkáját, munkahelyét, hogy legszívesebben „életfogytiglan” folytatná. Az ő számára biztos, hogy telitalálat a munkájára utaló kavicskép. De minden más esetben azt javaslom, hogy válasszunk valami olyat, ami kikapcsolja őt, ami nyugtatja, felemeli – ebben a teljesítmény-centrikus, rohanó világban.

Kavicsképek – minden alkalomra

Weboldalam képgalériája tartalmaz egy bevezető szöveget, ahol éppen azt hangsúlyozom, hogy a kavicskép már önmagában különleges és önmagában telitalálat, bármilyen alkalomra.

Elképzelhető, hogy egy szakács, cukrász, pincér, szabó, jogász, pedagógus, informatikus – s még sorolhatnám -, sokkal jobban örülne pl. egy laza, romantikus sétáló párt ábrázoló kavicsképnek, mint egy konkrét szakmába vágó témájúnak. Egy elvontabb kép, ami a távolba mutat, amihez történetet lehet „álmodni”, igazából lehet a legszemélyesebb. Miért? Mivel aki kapja, „belép” a kép atmoszférájába, és sétálni kezd a kandeláber, vagy a fa alatt, a kedvesével, a családjával, vagy épp egyedül, ha neki az a kikapcsolódás. Én például nagyon szeretem azokat a kavicsképeket, ahol az ember egyszál egyedül van… hiszen az egyedüllét nem egyenlő a magánnyal. Az elvonult, egyedül töltött percek feltöltenek, megújítanak. A másik pólusa a feltöltődésnek a baráti társaság. Sokan kérnek olyan kavicsképet tőlem, ahol a legjobb barátjukkal vannak. Ezekből a képekből a meghittség, a jókedv, vidámság sugárzik.

Elvontabb témájú kavicsképek

Vannak olyan kavicsképek, amelyek kissé meseszerű, elvontabb témájúak. Példának okáért, a „Városszéli macskakórus” című képem. Van benne humor, van szépség, az éjszaka csendje, a meseszerű házak… szinte „beszippantják”, „bevonzzák” ebbe a miliőbe a szemlélőt. Aki belépvén kikapcsolja a napi „kötelező köreit”, és egy kicsit hallgatja a macskakórus zenéjét a város szélén, messze a zajtól. Sok hasonló „hétköznapokból kiemelő” kavicsképet készítettem már, a galériában érdemes körülnézni.

Kérdéseiteket, megrendeléseiteket az alábbi email-címre várom: kavicsmuvesz@gmail.com

A választ feltétlenül nézzétek meg a SPAM mappában is!