Egyedi dekorkép készítés

Mi a kulcsa annak, hogy a kész mű "személyesen megszólít"? Részek az egészből - vagyis hogy áll össze az egyedi dekorkép kavicsokból? Mitől lesz sokkal több, mint egy puszta tárgy? Adott egy falemez, sok-sok kiló kavics, néhány ecset, akrilfesték, és végül, de nem utolsó sorban a készítő személyisége, lelkisége. 

Az egyedi dekorkép készítés folyamata három forrásból indulhat: Az első, amikor megálmodom a képet, szinte látom magam előtt az elkészült alkotást, és ezt az álmot valóra váltom. A második, amikor találok egy olyan kavicsot, ami emlékeztet valamire. Ilyenkor egyetlen kavics köré épül az egész kép. A harmadik, amikor a megrendelőm álmodja meg, amit szeretne, és én váltom valóra az egyedi dekorkép elkészítésével. Ebben a harmadik lehetőségben is benne van a művészi szabadság, hiszen csak akkor vállalom el a "munkát", ha engem is megihlet, ha hozzá tudom tenni azt a többletet, ami az én kezemtől és lelkemtől válik egészen egyedivé. Amikor valaki ránéz, felismeri a stílusomat, és tudja, ki a kavicskép készítő.

Hogyan készül az egyedi dekor falikép?

A vizuális fantázia már előre "összerakja" a kész kompozíciót, attól függetlenül, hogy menet közben sok rész spontán alakul a kavicsképen. Ez a játékosság végigkíséri az egész alkotói folyamatot. Előre látni azért fontos, mivel a háttér megfestése a kavicsok felkerülése előtt történik. Hiszen minden tekintetben egyedi dekorkép, ami így születik; nincs két egyforma kavics, nincs két egyforma alkotás. Minden követ az eredeti formájában és színében használok fel. Nagyon ritkán festek a kövekre is, pl. néptáncos képeknél. A művészet attól művészet, hogy eredeti, a természet által formált kövekkel dolgozom. Ha nem így lenne, csak barkácsolásról beszélhetnénk, az pedig minden művészi szabadságot összetörne. 

Milyen alkalmakra rendelj dekor falikép készítést?

Közhelyeket nem szeretnék írni, hiszen mindenki tudja, mikor van a szerettei név-és születésnapja, házassági évforduló, vagy más jeles ünnep. Nincs olyan alkalom, amire ne illene egy - egy egyedi dekorkép, kavicsokból kirakva. Sőt, én magam nagyon szeretem a "csak úgy ünnepeket", amikor nincs semmilyen különleges apropója a megajándékozásnak. Egyszerűen csak örömöt akarunk okozni másoknak vagy magunknak.

Ha szeretnél még olvasni erről a témáról, a "Kavicsképek - a megrendelő szemszögéből" című blogbejegyzésemben folytatom.

 

Ajánlatkérés